Anemia Prevention Therapy in Pregnant Women

Nuuva Yusuf, Ryzky Diah Anggraini

Abstract


Anaemia is a problem that often occurs in pregnant women, which, if not above, can result in impaired fetal growth and even death. Green beans are a source of food that contains iron, vitamin C and zinc. This research aims to analyze the effect of giving green beans toward the increase of haemoglobin level on pregnant women with anaemia in the working area of Puskesmas. The research method is the kind of pre-experimental research using the approach of one group pretest-posttest design. The sample is 30 pregnant women with anaemia. The sampling technique uses purposive sampling. Haemoglobin level was carried out before and after the experiment, and green bean porridge was given to the respondents 2 times a day for 7 days. The results showed that the level of pregnant women's haemoglobin treated increases averagely as much as 1.17g/dL. The result of data analysis using paired T-test obtains p-value = 0,000<α 0.05. There is a significant effect of giving green beans to increase haemoglobin levels on pregnant women with anaemia. It is hoped that midwives can provide counselling about the benefits of giving green bean porridge to increase haemoglobin levels in pregnant women with anaemia.


Keywords


Green Beans Porridge; Haemoglobin; Pregnant Women

Full Text:

PDF

References


Amalia, A. (2018). Efektifitas Minuman Kacang Hijau Terhadap Peningkatan Kadar Hb. Rakernas Aipkema, 6, 13–18.

Ambarwati, F. R. (2018). Ilmu Gizi dan Kesehatan Reproduksi. Cakrawala Ilmu.

Astriana, W. (2019). Kejadian Anemia pada Ibu Hamil Ditinjau dari Paritas dan Usia. Jurnal Ilmu Kesehatan, 2(2), 123–130.

Astuti, A. (2019). Hubungan Pola Tidur terhadap Kejadian Anemia. Universitas Alma Ata Yogyakarta.

Astuti, E. R., & Yunita, H. (2020). Derajat Anemia pada Kehamilan dengan Kejadian Asfiksia Bayi Baru Lahir. Journal Midwifery Jurusan Kebidanan Politeknik Kesehatan Gorontalo, 6(1), 1. https://doi.org/10.52365/jm.v6i1.305

Briawan, D. (2018). Anemia Masalah Gizi pada Remaja Wanita. EGC.

Choirunissa, R., & Manurung, D. R. (2019). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil di Puskesmas Sirnajaya Kecamatan Serang Baru Bekasi Tahun 2019. Jurnal For Quality In Women’s Health, 3(2), 171–176. https://doi.org/10.30994/jqwh.v3i2.72

Darmawati, D., Siregar, T. N., Kamil, H., & Tahlil, T. (2020). Acehnese Cultural Leaders' Perspective on Anemia in Pregnant Women: A Qualitative Study. Advances in Public Health, 2020, 1–6. https://doi.org/10.1155/2020/8710254

Farida, U. (2019). Pemberian Kacang Hijau sebagai Upaya Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. Jurnal Penelitian, 216–220.

Hassan, & Alatas. (2020). Ilmu Kesehatan Anak. Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Irianti, B., Halida, E. M., Duhita, F., Prabandari, F., Yulita, N., Yulianti, N., Hartiningtiyaswati, S., & Anggraini, Y. (2020). Asuhan Kehamilan Berbasis Bukti. Sagung Seto.

Jannah, M., & Puspaningtyas, M. (2018). Peningkatan Kadar Hb Ibu Hamil dengan Jus Kurma dan Sari Kacang Hijau di Kota Pekalongan. PLACENTUM: Jurnal Ilmiah Kesehatan dan Aplikasinya, 6(2), 1. https://doi.org/10.20961/placentum.v6i2.22518

Kartika, I. D., Savitri, A., & Gayatri, S. W. (2020). Pencegahan dan Tata Laksana Awal Penyakit Anemia pada Ibu Hamil di RSIA St. Khadijah 1 Makassar. Jurnal Pengabdian Kedokteran Indonesia, 1(1), 12–16. https://doi.org/10.33096/jpki.v1i1.100

Kasim, E., & Murni, N. N. A. (2021). Status Gizi pada Ibu Hamil Anemia terhadap Lingkar Perut Janin. Journal Midwifery Jurusan Kebidanan Politeknik Kesehatan Gorontalo, 7(2), 64–75. https://doi.org/10.52365/jm.v7i2.310

Kementerian Kesehatan RI. (2018). Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Republik Indonesia Tahun 2018. Kemenkes RI.

Kementerian Kesehatan RI. (2018). Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Republik Indonesia Tahun 2018. Kemenkes RI.

Lathifah, N. . (2018). Pengaruh Pemberian Kacang Hijau terhadap Kenaikan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester II di Wilayah Kerja Puskesmas Rawat Inap Way Kandis Bandar Lampung Tahun 2018. Jurnal Kebidanan, 4(3), 139–144.

Mantadakis, E., Chatzimichael, E., & Zikidou, P. (2020). Iron-deficiency Anemia in Children Residing in High and Low-Income Countries: Risk Factors, Prevention, Diagnosis and Therapy. Mediterranean Journal of Hematology and Infectious Diseases, 12, 1–12. https://doi.org/10.4084/MJHID.2020.041

Mariana, D., Wulandari, D., & Padila. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas. Jurnal Keperawatan Silampari, 1(2), 108–122.

Marizaana. (2018). Hubungan Pendidikan dan Sosial Ekonomi dengan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di BPST Yohan Way Halim Bandar Lampung. Jurnal Kesehatan Holistik, 10(2), 5–8.

Maulina, N., & Indra, P. (2020). Pengaruh Pemberian Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Tikus Putih Jantan Galur Wistar. Jurnal Pendidikan, 7(2).

Mayasari, M., Sanjaya, R., Sagita, Y. D., & Putri, N. A. (2021). Pengaruh Sari Kacang Hijau terhadap Kenaikan Kadar HB pada Ibu Hamil. Wellness and Healthy Magazine, 3(2), 167–174. https://doi.org/10.30604/well.167322021

Milda. (2018). Nutrisi Pintar Ibu Hamil dan Menyusui. Bhuana Ilmu Populer.

Notoadmodjo. (2021). Metodologi Penelitian Kesehatan. Rineka Cipta.

Nurhidayah, N. (2020). Pemberian Nugget Tempe terhadap Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. Journal Midwifery Jurusan Kebidanan Politeknik Kesehatan Gorontalo, 6(1), 23–32. https://doi.org/10.52365/jm.v6i1.313

Olii, N. (2019). Pisang Ambon Dan Agar-Agar Rumput Laut Terhadap Hemoglobin Ibu Hamil. Jambura Health and Sport Journal, 1(2), 71–81. https://doi.org/10.37311/jhsj.v1i2.2537

Olii, N. (2020). Pengaruh Agar-agar dan Jus buah Naga terhadap Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Media Kesehatan Masyrakat Indonesia.

Olii, N., Herinawati, H., Sari, L. A., Susilawati, E., Gustina, G., Arifin, H., & Poddar, S. (2022). The Effects of Green Beans and Soybean Juice on Haemoglobin (Hb) among Female Adolescents Aged 12-14 Years. Malaysian Journal of Medicine and Health Sciences, 18, 6–9.

Osungbade, K. O., & Oladunjoye, A. O. (2021). Preventive treatments of iron deficiency Anaemia in pregnancy: A review of their effectiveness and implications for health system strengthening. Journal of Pregnancy, 2012, 1–7. https://doi.org/10.1155/2012/454601

Proverawati. (2021). Anemia dan Anemia Kehamilan. Nuha Medika.

Putra, Y., & MS, F. (2018). Pemberian Jus Kacang Hijau terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Anemia Ringan. Jurnal Kesehatan Prima Nusantara Bukittinggi, 9(1), 1–4.

Renny, S. (2016). Hubungan Durasi Tidur dengan Status Gizi dan Kadar Hemoglobin. Universitas Diponegoro Semarang.

Retnorini, D. L., Widatiningsih, S., & Masini, M. (2017). Pengaruh Pemberian Tablet Fe Dan Sari Kacang Hijau Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil. Jurnal Kebidanan, 6(12), 8–16. https://doi.org/10.31983/jkb.v6i12.19

Setiadi. (2018). Konsep dan Praktek Penulisan Riset Keperawatan. Graha Ilmu.

Sibagariang, E. E. (2016). Kesehatan Reproduksi Wanita. Trans Info Media.

Sugiyono. (2017). Statistika Untuk Penelitian. Alfabeta.

Suni, S. R. (2016). Hubungan Kebiasaan Minum Teh dan Pengetahuan Gizi dengan Kadar Hemoglobin. Jurnal Kesehatan, 5(2).

Suryani, I. S., & Sulastri, M. (2020). Effectiveness of Green Beans and Soybeans in Increasing Hemoglobin and Oxygen Saturation Levels in Adolescents. Advances in Health Sciences Research, 26, 197–199. https://doi.org/10.2991/ahsr.k.200523.047

Tandon, R., Jain, A., & Malhotra, P. (2018). Management of Iron Deficiency Anemia in Pregnancy in India. Indian Journal of Hematology and Blood Transfusion, 34(2), 204–215. https://doi.org/10.1007/s12288-018-0949-6

Waryana. (2020). Gizi Reproduksi. Pustaka Rihana.

Wulan, S., & Vindralia, M. (2021). Pengaruh Pemberian Jus Kacang Hijau dan Madu terhadap Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal Keperawatan Dan Fisioterapi (Jkf), 3(2), 146–152. https://doi.org/10.35451/jkf.v3i2.610

Wulandari, P. (2020). Madu untuk Mencegah Anemia Defisiensi Besi pada Kehamilan. Jurnal Majority, 4(3).

Yulianingsih, E, Suherlin, I., & Sujawatty, S. (2021). Giving Green Bean Spice Juice as an Alternative Therapy for Anemia to Young Women in The Working Area of Puskesmas Kota Selatan, Gorontalo City. Science Midwifery, 9(1), 260–264.

Yulianingsih, Endah, Suherlin, I., Aswad, Y., Ischak, W. I., & Hulawa, D. (2020). Penggunaan Booklet terhadap Pengetahuan Anemia pada Remaja Putri. Journal Midwifery Jurusan Kebidanan Politeknik Kesehatan Gorontalo, 6(2), 63–72. https://doi.org/10.52365/jm.v6i2.311




DOI: http://dx.doi.org/10.52365/jm.v8i1.382

Article Metrics

Abstract view : 2062 times
PDF - 385 times

Copyright (c) 2022 Nuuva Yusuf, Ryzky Diah Anggraini

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 


Publisher:
Jurusan Kebidanan
Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Gorontalo
Jalan Taman Pendidikan, Kelurahan Moodu, Kecamatan Kota Timur, Gorontalo, Provinsi Gorontalo
Tel. (0435)827182, Fax. (0435)827182
email: jm@poltekkesgorontalo.ac.id
Support By: